Poznaním po Európe - Baseilles

Posledná mobilita projektu Poznaním po Európe sa uskutočnila vo francúzskom meste Baseilles v severnej časti Francúzska v oblasti Champagne – Ardennes v dňoch 25.- 30. apríla 2016. Tejto mobility sa zúčastnili   : Lujza Marková, Natália Ottingerová, Michaela Zelenayová, Michaela Krajčovičová , Daniel Cisár a Michal Zámečník.

Naši žiaci reprezentovali školu počas dvoch dní  Európskej dediny ( piatok a sobota), kde spolu s partnermi z Českej republiky, Poľska a Francúzska prezentovali národné špeciality. Náš tím pripravil vynikajúcu kapustnicu, zemiakové placky, lokše, ktoré sa podávali s bryndzou a oškvarkami , ale aj so slivkovým lekvárom. Chutili aj kúpeľné oblátky, oštiepky, korbáčiky či nite. Prezentáciu iných národov patriacich do Európske únie pripravili domáci žiaci. Počas prvého dňa mali návštevníci pripravený kvíz, súčasťou ktorého boli otázky týkajúce sa každej krajiny.

Prijímacia škola pre nás pripravila zaujímavý program.

V utorok  sme navštívili Orval Abbey v Belgicku, známe svojou históriou a tiež výrobou piva a syra. S opátstvom je spojená legenda o založení tohto opátstva. Vdova Matilda navštívila miestny prameň  a pri umývaní rúk jej prsteň spadol do vody.  K prameňu  sa chodila modliť  každý deň a dúfala, že svoj prsteň nejakým spôsobom získa späť. A tak sa aj stalo. Jedného dňa sa vynoril z prameňa pstruh a prsteň mal vo svojich ústach. Matilda vyhlásila toto miesto za Val d'Ór ( Golden Valley) a tak vznikol názov miesta, na ktorom vzniklo opátstvo . V erbe  je pstruh a prsteň. Vodu z prameňa dodnes využívajú na výrobu piva. Po prehliadke sme sa presunuli  na neďalekú súkromnú farmu - L'Auberge de la Ferme de Rochehaut , navštívili sme pivnicu s výrobkami, časť ktorých sme mali možnosť aj degustovať - napríklad “ vyzretú “ šunku. V pivnici bolo uskladnených 50 000 fliaš vína a šampanského z 500 rôznych odrôd hrozna. Hodinová prehliadka farmy vláčikom bola tiež zaujímavá.

V stredu sme navštívili pivnice  Giraud Champagne House (  rodinný podnik) .  Sudy na šampanské sú vyrobené z dreva zo stromov z aragonských lesov. Od septembra začínajú vyrábať sudy z terakoty v tvare vajca.

Obedovali sme v Boulinngrin Brasserie v Remeši.Po obede sme si prezreli  katedrálu , ktorá je majstrovským dielom francúzskej vrcholnej gotiky.

 

Vo štvrtok sme v  mestečku Sedan , ktoré je vzdialené od Baseiiles iba niekoľko kilometrov, navštívili Sedan - kráľ hradov, najväčší opevnený hrad v Európe. Pevnosť pochádza z 11. storočia a v priebehu storočí bola doplňovaná o ďalšie obranné prvky. Veľká časť opevnenia pochádza zo 16.storočia. Hrad má 35 000 m2 a bývalo v ňom 4 000 mužov, najtenšia stena je 7 metrov široká a najhrubšia má 27 metrov. Dôstojná a prekrásna dominanta mesta.

V piatok sme vítali hostí v našom stánku a ponúkali ich voňavou kapustnicou a ostatnými našimi výrobkami.  Po prijatí u primátora mesta na radnici sme si uvedomili, že  sa blíži čas odchodu.

V sobotu patrila Európska dedina pozvaným VIP hosťom z regiónu a po cocktail  party sme sa rozlúčili ...  Baseilles sme opúšťali unavení, smutní, ale obohatení o nové vedomosti , skúsenosti, priateľstvá .

L+N+M+M+D+M