Podkategórie

Ekohoteláci sa umiestnili na 2. mieste v súťaži Týždeň pre Zem 2016

Týždeň pre Zem 2016 je pravidelná ekovýchovná súťaž pre žiakov, ktorú organizuje Strom života o. z. Súťaž je pripravená v dvoch úrovniach náročnosti. Tohtoročné úlohy sa v značnej miere zaoberali témou strukovín.

Organizácia spojených národov vyhlásila rok 2016 za Medzinárodný rok strukovín. Či už ide o fazuľu, šošovicu, hrach alebo cícer, tieto plodiny predstavujú dôležitú súčasť nášho jedálnička. Ich semená sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. Navyše obohacujú pôdu o dusík, vďaka čomu sa dá ušetriť na spotrebe priemyselných dusíkatých hnojív.


Ekohoteláci zmapovali, aké strukoviny sa predávajú u nás v obchodoch a v akých obaloch sú balené. Následne zisťovali mieru separácie odpadu v našom meste. V rámci druhej úlohy sa žiaci vybrali spoznávať svoje okolie, pričom na svojich potulkách mali zistiť, či sa strukoviny dajú kúpiť aj v rámci predaja z dvora alebo na trhu. Tretia úloha sa zameriavala na globálne problémy a žiaci zisťovali, ktorá krajina hrá prím v pestovaní určitej plodiny a ako to vplýva na jej životné prostredie. Štvrtá úloha bola vyhľadávacia. Žiaci mali odpovedať na nasledovnú otázku: Je možné chýbajúce minerálne látky (napr. dusík, draslík, fosfor, vápnik, horčík) dodať do pôdy aj inou ako chemickou cestou? Posledná aktivita sa týkala spracovania videa s použitím piesne Kam nás to zaveje od skupiny S hudbou vesmírnou.

Do súťaže sa zapojilo 27 Klubov. V druhej úrovni náročnosti sa Ekohoteláci umiestnili na peknom druhom mieste. Za veľkú snahu Ekohoteláci získali diplom a hodnotnú knižnú odmenu. Na spracovaní úloh sa podielali žiaci: Dideková Ivana, Rovňáková Soňa, Psalman Lukáš, Kuběna Jaroslav z 1. A triedy, Lištiaková Veronika, Gašpieriková Miriam z 1. B triedy a Bukovanová Katarína z 4. A triedy.  Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa na aktivitách podieľali a blahoželáme k výhre!