Podkategórie

Hoteláci vo Francúzsku

5. februára štyria naši hoteláci vyštartovali  do francúzskeho mesta Bazeille v regióne Champagne Ardenne. Tu  si v Lycée des métiers de hôtellerie et restauration zmerali sily so študentami 4 francúzskych a jednej belgickej školy  v gastronomickej súťaži, ktorú organizovali a podporovali francúzske kluby ROTARY.  Naše farby reprezentovali: kuchár – Erik Machovič (III.C), pekár- Adam Struk (IV.B), cukrárka-Miriam Gašpieriková (III.B) a servis a príprava koktailu Daniela Kadlecová (IV.A).  Podmienkou súťaže bola príprava hlavného jedla, ktorého predpísanými  surovinami boli pstruh a suchý hrášok,  banketové pečivo,  v dvoch rôznych formách, ale z rovnakého cesta a tiež dezert  a miešaný nápoj, ktorého prepísanou súčasťou  bola klementínka.   Servis samozrejme zahrňoval aj nápaditú a odborne správnu úpravu stola.  Oproti ostatným účastníkom mali naši študenti ešte jednu obtiažnosť a to, komunikovať a odpovedať na prípadné otázky jury v cudzom, teda francúzskom jazyku.   Môžeme byť na nich hrdí!  Skončili na treťom mieste a získali si sympatie všetkých,  vrátane významných francúzskych kuchárov a profesionálov, ktorí boli v hodnotiacej komisii.  Veľká vďaka patrí pani profesorke Z. Španárovej, ktorá pripravovala našich reprezentantov v kuchyni  a pani profesorke P. Schwarzbacherovej, ktorá nám pomohla pri príprave miešaného nápoja.

Mgr. Gabriela  Benedikovičová