Podkategórie

Staré odrody sú "in"

Na Hotelovej akadémii v Piešťanoch sa 3.11.  uskutočnila prednáška  o starých a krajových odrodách v gastronómii. Projekt s názvom Staré sorty sú "in" na pôde školy realizuje študentka Technickej univerzity vo Zvolene Andrea Uherková, v rámci doplnkového štúdia na Sokratovom inštitúte. Po prezentácii o potrebe chrániť staré odrody prostredníctvom ich využitia v kuchyni nasledovala výstava asi 40 odrôd jabĺk a hrušiek a ochutnávka niektorých z nich. S ňou pomáhal Ľudovít Vašš, tiež študent Sokratovho inštitútu a mladý ovocinár hospodáriaci v Novej Bošáci. Podujatia sa zúčastnilo 31 študentov, z ktorých 12 bude 20. novembra variť a piecť s využitím starých odrôd jabĺk a hotové jedlá budú následne počas veľkej prestávky na výstave pred jedálňou pre ostatných študentov a verejnosť. Okrem toho sa tu záujemcovia dozvedia viac o odrodách a budú si môcť pozrieť aj výstavku z nich.

Staré a krajové odrody miznú z našich záhrad a voľnej krajiny. Spektrum komerčne pestovaných odrôd je veľmi malé, čím prichádzame jednak o kultúrnu odrodovú diverzitu, ako aj o chute a tradície, viazané na jablká a hrušky. Ich využitie v kuchyni môže napomôcť k ich zachovaniu a zároveň obohatiť kuchyňu o nové chute. Funkčný vidiek je taký, kde ľudia vidia zmysel a úžitok v pestovaní a majú odbyt pre svoju úrodu. Ten by mohli zabezpečiť napríklad školské jedálne, ktoré by ovocie zaradili do jedálničkov. V súčasnosti je komerčne dostupných len zopár odrôd, ktoré majú jednoduché, sladké chute. Objavenie rôznych vôní, korenistých či kyslastých chutí, konzistencií dužiny a vhodnosti starých odrôd pre to-ktoré spracovanie študentmi hotelových akadémií či kuchárkami môže napomôcť tomu, aby tieto neupadli do zabudnutia. Navyše tematika sčasti prispieva k riešeniu problému potravinovej krízy, ktorá môže nastať v globalizovanom svete. Lokálne potraviny a ich využitie zvyšujú potravinovú sebestačnosť a dopomáhajú k zdravšej spoločnosti.V súčasnosti už prebiehajú iniciatívy pre záchranu starých odrôd, a to vo forme záverečných prác študentov Fakulty ekológie a environmentalistiky vo Zvolene, projektu štátnej ochrany prírody- Správy CHKO Biele Karpaty s názvom Bielokarpatský ovocný poklad, v ktorom je partnerom aj Technická univerzita a aktivít viacerých občianskych združení. Preto je vhodný čas na riešenie podobných aktivít, keď je podpora v regióne pre danú problematiku silná.